Te zien vanaf 11 september 2020 in het HipHopHuis, Rotterdam
Te zien vanaf 17 september 2020 in OSCAM, Amsterdam

Het videokunstwerk BLKNWS (Black News) van de uit Los Angeles afkomstige filmmaker en kunstenaar Kahlil Joseph zal vanaf half september tegelijk te zien zijn in Amsterdam, Maastricht en Rotterdam. Het Bonnefanten heeft OSCAM in Amsterdam en het HipHopHuis in Rotterdam bereid gevonden om als gastlocatie onderdak te bieden aan het spraakmakende videowerk, dat vorig jaar nog de aandacht trok tijdens de Biënnale van Venetië. Bonnefanten directeur Stijn Huijts is erg blij met de samenwerking met Amsterdam en Rotterdam: “Dankzij het enthousiasme van mijn collega’s bij het HipHopHuis en OSCAM, de inzet van Lee Stuart (Patta) én een ruimhartige bijdrage van Fonds21, zal BLKNWS vanaf half september ook te zien zijn op twee satellietlocaties. Daarmee wordt recht gedaan aan de intenties van de kunstenaar en krijgt het werk een nog relevantere context”.

BLKNWS

De video-installatie BLKNWS van Kahlil Joseph bestaat uit twee naast elkaar geplaatste flatscreens, gemonteerd op een achtergrond in de vorm van een fotobehang. Daarmee realiseert Joseph een 2 kanaals ‘nieuwsuitzending’ die continu, in real time vernieuwd worden. In deze uitzendingen worden bestaande nieuwsbeelden afgewisseld met door Joseph gefilmde scenes en ‘found footage’, beelden van zwarte cultuur die hij overal vandaan plukt. De getoonde beelden vervagen de grenzen tussen kunst, journalistiek, ondernemerschap en culturele kritiek, waardoor BLKNWS  zich manifesteert als een kritische analyse van de wijze waarop raciale kwesties en storytelling botsen met onze huidige informatiesystemen.

Het Bonnefanten kocht BLKNWS vorig jaar voorafgaand aan de eerste openbare presentatie ervan tijdens de Biënnale van Venetië. Uniek onderdeel van de aankoopvoorwaarden is de bepaling die Joseph liet opnemen die erover gaat dat het museum twee extra licenties verkrijgt om BLKNWS tegelijkertijd te tonen op relevante satellietlocaties, zodat het werk een nog grotere impact krijgt en een breed en gevarieerd publiek ermee in aanraking zal komen.

OSCAM & HipHopHuis

BLKNWS is een van Kahlil Josephs meest spraakmakende en iconische werken. Het wordt in OSCAM en het HipHopHuis, net als in het Bonnefanten, getoond als tweekanaals video-installatie en met een wandvullende foto als achtergrond. In OSCAM en het HipHopHuis krijgt het werk een nieuwe, dynamische, actuele context.

Marian Duff, directeur en conservator OSCAM, over de samenwerking: “Deze periode stonden we voor een uitzonderlijke uitdaging: de opening van de tentoonstelling, die wij samen met Patta maakten, ‘We Will Be Here Forever, Do You Understand?’, voorbereidingen voor nieuwe tentoonstellingen, het dichtgaan van alle culturele instellingen, de lockdown, het bizarre overlijden van de Amerikaanse George Floyd en de daarbij behorende internationale demonstraties rondom de Black Lives Matter-beweging. Juist in deze tijd hebben we onze omgeving, onze netwerken en de creatieve sector nauwlettend in de gaten gehouden. Welke stemmen klonken hier? Hoe drukken de creatieven om ons heen zich uit in deze tijd? Wat vinden ze belangrijk en hoe slaan onze communities zich hier doorheen? Langzamerhand ontstond er een nieuw idee, een nieuwe offline en online richting voor de samenwerking tussen OSCAM en haar partners. Deze samenwerking met Patta, Bonnefanten en Het HipHopHuis is voor OSCAM de volgende stap naar het zichtbaarder maken van zwarte uitingen, zwarte kunst en zwarte media. Met veel dank aan Lee Stuart die de hook up heeft gedaan, waardoor we nu met zijn allen BLKNWS kunnen laten zien in Maastricht, Rotterdam en Amsterdam.”

Ook Aruna Vermeulen, algemeen directeur van het HipHopHuis is blij met de samenwerking: "We kijken er ontzettend naar uit om BLKNWS in het HipHopHuis te kunnen tonen en daarmee toegankelijk te maken voor ons publiek. We hebben vorig jaar samen met Lee Stuart de tentoonstelling ‘Street Dreams’ in de Kunsthal gemaakt, waarin we onze cultuur en onze mensen naar het museum brachten. Om dit werk nu in eigen huis te kunnen tonen gaat weer een stap verder. Kahlil Joseph initieert hiermee een nieuwe infrastructuur: Zijn wens om het werk op meerdere relevante plekken te vertonen zorgt voor nieuwe verbindingen tussen individuen, communities en instituten. Ons mantra is 'Meet people where they are', en dit sluit daar perfect bij aan". 

SAY IT LOUD

BLKNWS is sinds juni permanent te zien in het Bonnefanten en zal vanaf 27 september 2020 een belangrijke rol spelen in de tentoonstelling SAY IT LOUD, een tentoonstelling met hedendaagse kunstenaars die zich verbonden voelen met onderwerpen die samenhangen met diversiteit, het koloniale verleden, de beeldvorming of de interpretatie hiervan.

Deze presentaties zijn mogelijk gemaakt met steun van Fonds21, Vereniging Rembrandt en Turing Foundation

Noot voor de pers: voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Justin Livesey via pressoffice@bonnefanten.nl of +31 (0)6 53 22 68 16.

DOWNLOAD PERSMAP

Afbeelding: Kahlil Joseph, BLKNWS, 2018-2019, twee kanaals nieuwsuitzending, unieke variant #6. Bonnefanten, Maastricht 2020