Bonnefanten Award 2022 voor Melati Suryodarmo

Kunstenaar uit de Indonesische archipel wint internationale prijs voor beeldende kunst in Nederland (BACA).

Het Bonnefanten presenteert met trots Melati Suryodarmo (1969, Surakarta, Indonesië) als elfde winnaar van de Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA). Suryodarmo is een veelzijdige kunstenaar, maar ze onderscheidt zich vooral met haar indringende performances. Ze vertolkt in haar werk scherpe politiek-maatschappelijke inzichten in een poëtische, lijfelijke beeldtaal. De toekenning van de BACA aan haar vormt voor het Bonnefanten een welkome aanleiding om Melati Suryodarmo voor te stellen aan het Nederlandse publiek en eer te bewijzen aan een van de pioniers van de perfomancekunst. De BACA is Suryodarmo’s eerste grote Europese kunstprijs en de bijbehorende solotentoonstelling is haar eerste in Europa en Nederland.

Suryodarmo ontvangt een stipendium van €25.000 ter ondersteuning van haar kunstpraktijk en de productie van nieuw werk, als voorbereiding op een solotentoonstelling met begeleidende publicatie in het Bonnefanten in 2022.

Melati Suryodarmo, EXERGIE - butter dance, performance tijdens VideoBrasil, Sao Paolo, 2005. Courtesy of the artist. Foto: I. Matthaeus

Jury BACA 2022

De jury voor de editie van 2022 bestaat uit zes kunstprofessionals, waaronder vier experts met ervaring en kennis van de artistieke praktijken in de Indonesische archipel. Deze regio kent een complex en rijk cultureel leven dat door de geschiedenis van het land sterke banden heeft met Nederland.

De jury bestaat uit (in alfabetische volgorde): Sadiah Boonstra, onafhankelijk curator en cultuurhistorica woonachtig in Jakarta, Indonesië; Zoe Butt, artistiek directeur Factory Contemporary Arts Centre, Ho Chi Minh City, Viëtnam; Rhana Devenport, directeur Art Gallery of South Australia, Adelaide, Australië; Stijn Huijts, directeur Bonnefanten, Maastricht, Nederland; Victoria Noorthoorn, directeur Museo de Arte Moderno de Buenos Aires, Buenos Aires, Argentinië; Alia Swastika, directeur Jogja Biennale Foundation, Yogyakarta, Indonesië.

Het selectiecomité stond voor een moeilijke taak, gezien het hoge niveau van beeldende kunst uit de focus regio Indonesië en vanwege de complexiteit van het in balans brengen van de verschillende criteria. Uiteindelijk is unaniem gekozen voor Melati Suryodarmo.
“Het is ons een eer de prijs te mogen uitreiken aan een kunstenaar met een baanbrekende praktijk, die haar unieke vormtaal ontleent aan zowel lokale als internationale experimenten met noties van het lichaam in relatie tot de politieke ruimte. Daarmee brengt Suryodarmo ons niet alleen nieuwe kennis van kunstpraktijken in Indonesië, maar houdt ons ook een spiegel voor van hoe de praktijk van de performancekunst gezien en begrepen kan worden vanuit een gedekoloniseerd, mondiaal perspectief.”, aldus de jury.

In samenspraak met laureaat Melati Suryodarmo is de Belgische Philippe Pirotte gekozen als gastcurator voor de tentoonstelling in het Bonnefanten.

Portret Melati Suryodarmo, foto: Harry Hartantio

Melati Suryodarmo

Suryodarmo studeerde aan de Hochschule für Bildende Künste Braunschweig in Duitsland. Door een toevallige ontmoeting komt ze in aanraking met de befaamde Anzu Furukawa en studeert er butoh (een vorm van Japans theater waarin verschillende disciplines en technieken terugkomen zoals dans, performance en beweging) om vervolgens lessen performancekunst bij de gerenommeerde Marina Abramović te volgen.

Suryodarmo’s performances passen bij haar eigen ideeën en culturele achtergrond en gaan over de relatie tussen het menselijk lichaam, de bepalende culturele tradities waartoe het lichaam behoort en de context waarin het leeft. Ze richt zich op concepten als thuis, spiritualiteit, familie en persoonlijke geschiedenis en verweeft die met socio-politieke, activistische en vooral feministische ideeën. Deels als gevolg van politieke en genderdiscriminatie is haar werk lang over het hoofd gezien. Suryodarmo is door haar onvermoeibare inspanning om verbindingen te leggen tussen de kunst en kunstenaars en de samenleving, een sleutelfiguur in de Indonesische (performance)kunstwereld geworden. En hoewel haar naam inmiddels ruimschoots is gevestigd en breed erkenning geniet in Zuidoost-Azië en ook daarbuiten, heeft haar praktijk zich vreemd genoeg niet uitgedrukt in een groot aantal internationale prijzen of solotentoonstellingen.

Bonnefanten Award for Contemporary Art – BACA

De BACA is de belangrijkste Nederlandse internationale prijs voor kunstenaars uit andere geo-culturele regio’s en wordt in 2022 voor de elfde keer uitgereikt. De oriëntatie op verrassende, onderbelichte kunstpraktijken die de geografische en/of culturele grenzen van de dominante Westerse canon overschrijden dan wel erbuiten liggen, past bij het profiel van het Bonnefanten. Het museum kiest er bewust voor om actief samen te werken met kunstenaars en curatoren, die de diversiteit van de programmering en collecties van het museum versterken en onderstrepen.

De BACA is eerder uitgereikt aan Eija-Liisa Ahtila (2000), Neo Rauch (2002), Pawel Althamer (2004), Bethan Huws (2006), John Baldessari (2008), Francis Alÿs (2010), Mary Heilmann (2012), Laura Lima (2014), Cai Guo-Qiang (2016) en Marwan Rechmaoui (2019).

Hoofdbeeld: Melati Suryodarmo, TRANSACTION OF HOLLOWS, performed at Lilith Performance Studio, Malmø, 2012. Courtesy of the artist. Photo: Petter Petterson

Noot voor de pers:
Voor meer informatie en interviews, kunt u contact opnemen met Esther Wagemans via pressoffice@bonnefanten.nl of +31 (0)6-28 63 42 94.


Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden