Bonnefanten First Fridays #9: Ontspoorde Geluiden

Datum: Vrijdag, 1 juli
Tijd: 20:00 - 23:00 (afterparty in Café Ipanema tot 01:00)
Entree: gratis

Deze keer is het anders, nu neemt klankkunstenaar Paul Devens het roer over en toveren we het museum om tot de tempel van de Ontspoorde Geluiden.

Ontdek en ervaar de kunst van geluid tijdens deze avondvullend programma in het museum. Naast een speedtour door de tentoonstelling The Derailment of the Usual door Paul zelf kun je ook het volgende verwachten: 

 • heel veel kunst die je op diverse zalen kunt bekijken, 
 • diverse live geluidperformances van Otomax, Snackbar the Ambassador en L.T. ZOEF
 • de projectie Fiorucci made me hardcore van Mark Leckey
 • een Jamm Session met Planet-T,
 • videokunst van Lis Rhodes,
 • workshop Bucket Drumming en een workshop Biometric Composition van Christy Westhovens
 • én als afsluiting een afterparty met Blöd Heinie & MC Opi Arto.

PROGRAMMA

Wat zijn Bonnefanten First Fridays?
BFF 2 - YO Take Over - Photo Guy Houben

Communities claimen het museum

Musea zijn de schatkamers van de samenleving waarin verleden en heden samenkomen. Ze zijn het geheugen van stad, streek en land en bieden nieuwe vensters op de wereld of vergroten de bestaande vensters. Juist in deze tijd, waarin alles draait om zelf ervaren en beleven, zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn plekken voor bezinning, verwondering, verbazing en ontroering, allemaal emoties die musea een intrinsieke waarde geven. Vanzelfsprekend moet dit voor iedereen bereikbaar zijn.

Elke eerste vrijdagavond van de maand, tijdens Bonnefanten First Fridays (#BFF), geven wij de sleutel van het museum uit handen. Elke maand nodigen we een verrassende vereniging, club, stichting of sub-cultuur uit om de sleutel aan te nemen en een avond naar eigen voorkeur in te richten. Als uitgangspunt voor het programma nemen ze de collecties oude en hedendaagse kunst of de tijdelijke tentoonstellingen die op dat moment in het museum te zien zijn. De bezoeker verandert hiermee van een toeschouwer in een deelnemer of zelfs co-creator.

Hoofd sponsor VriendenLoterij.
Mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Cultuurmakers.

WWFB08~1.JPG

BFF 2 - YO Take Over - Photo Guy Houben

Workshop BFF, Photo: Manor Lux

BFF 2 - YO Take Over - Photo Guy Houben

Gemist:

Bonnefanten First Fridays #8: Ontmoet de Buurt!

Datum: Vrijdag, 3 juni
Tijd: 20:00 - 23:00
Entree: gratis

Na een succesvolle kick-off met BFF #7 toveren we nu het museum om tijdens BFF #8:Ontmoet de Buurt!
Deze avond staat geheel in het teken van onze 'neighborhood'.

Op 3 juni maken we samen met de Kunstketel, Trajekt, Quiet Community Maastricht en O.L.V. van Lourdes Parochie, een avondvullend programma in het museum.
Verwacht een avond in Bonnefanten waar je naast alle tentoonstellingen ook:

 • rondleidingen in het Mestreechs kunt volgen,
 • optredens kunt bekijken van John Tana, Ziesjoem en Fred Lloret,
 • een lezing kunt bijwoenen van pastoor Mattie Jeukens,
 • ballonkunst kunt laten maken door Patrick van de Ven,
 • poppentheater kunt bekijken van Ruben Komkommer,
 • een verrassend hapje eten kunt proeven,
 • én nog meer kunt beleven!

Zien wij jou op 3 juni?

PROGRAMMA

Bonnefanten First Fridays #7: Viert Vrijheid!

Datum: Vrijdag, 6 mei
Tijd: 20:00 - 23:00
Entree: gratis

Eindelijk is het dan zover, de fysieke BFF's mogen weer! Na een aantal digitale #BFF's toveren we nu samen met Refugee Project Maastricht, the InnBetween en schrijver Wim Peumans, Bonnefanten weer om met een avondvullend programma.
Verwacht een avond in het museum waar je naast alle tentoonstellingen ook:

 • workshops kunt volgen over Bodymapping en Expressive writing,
 • live korte performances kunt bekijken,
 • lezingen kunt bijwonen,
 • van live muziek kunt genieten,
 • de installatie van de Technische Universiteit Collecting Compassion kunt bekijken,
 • én een verrassend hapje eten kunt proeven!

PROGRAMMA

LetsgoplayYO-2.jpg
BFF #6 YO, let's play!

Het museum is een speeltuin. Een speeltuin om vanalles te ontdekken en ervaren. 
Dus nu tovert YOUNG OFFICE voor één avond het museum om in een echte speeltuin. Kom met ons spelen op vrijdag 4 maart, precies zoals je dat vroeger deed. Verwacht tijdens de avond o.a. glijbanen op onze trap, test je vingerverf skills, join de jam sessie, laat je portretteren én speel de Wie ben ik? speurtocht. Natuurlijk zijn tijdens de gehele avond ook alle tentoonstellingen gewoon te bezoeken.

Tot dan!

Wat: BFF YO, let's play!
Wanneer: Vrijdag 4 maart
Tijd: 19:00 - 22:00
Locatie: Bonnefanten
Entree: Gratis!

BFF Goes digital

Dezelfde BFF formule, maar dan net iets anders. Nu niet fysiek in het museum, maar bij jou thuis op de bank, in je luie stoel of in je bed.
Bekijk hieronder onze BFF uitzendingen.

BFF #5 Uit volle borst

Giocoso, Koorschool Limburg, Koorfusion en Tutta Musica verzorgen dit keer allen een optreden in het museum. Ieder koor speelt twee muziekstukken bij kunstwerken waarmee zij met hun repertoire een link hebben kunnen leggen. Naast de muziek zullen een aantal koorleden en dirigenten geïnterviewd worden over de crossover tussen kunst en koren. Bij één werk is de kunstenaar zo enthousiast over het initiatief dat hij zelf over zijn werk komt vertellen en in gesprek gaat met het koor.

Kijk je mee? Het resultaat wordt een 20 minuten durende BFF aflevering die wordt uitgezonden op 19 maart via RTV Maastricht en via onze website.

BFF #4 Keeps it rolling

Bonnefanten en Stadsnomade slaan nu de handen ineen om een dag te programmeren rondom de kunstenaar Margaret Kilgallen. In deze episode staan de kunst, skate, graffiti en signmaking scene centraal. Samen met, door en voor hen stelden we een afwisselend programma samen. Onder de noemer Keeps it rolling bekijk je hoe deze dag verliep en werd er zelfs geskate in het museum!

BFF #3 Golden Oldies

Bonnefanten, Stichting Vier het Leven en Stichting met je hart slaan nu de handen ineen om een tv-uitzending te maken van een nieuwe Bonnefanten First Fridays. In deze episode staan de kunst en eenzame ouderen in Maastricht centraal. Samen met, door en voor hen stelden we een afwisselend programma samen. Onder de noemer Golden Oldies wordt het programma uitgezonden op RTV Maastricht: te zien in carrousel programmering vanaf zaterdag 18 december 19:00 uur tot en met maandag 20 december 15:00 uur. Daarna altijd op deze pagina terug te bekijken!