Restauratie Mathilde ter Heijne: Life Inside Storage

In de jaren 90 fietste Ter Heijne door Berlijn om kartonnen dozen te verzamelen bij verschillende supermarkten. Ze stapelde ze op tot een installatie en toverde enkele dozen om tot kijkdozen...

In de jaren 90 fietste Ter Heijne door Berlijn om kartonnen dozen te verzamelen bij verschillende supermarkten. Ze stapelde ze op tot een installatie en toverde enkele dozen om tot kijkdozen...

De educatieve tentoonstelling BINNENSTEBUITEN vertrekt bij de veilige binnenwereld van een kind en eindigt bij de grote buitenwereld van een puber of volwassene. De kunstwerken vertellen samen een verhaal over hoe we als mens onze identiteit vormen met spullen die we leuk vinden, maar ook waar die vandaan komen en welke impact dit heeft op de wereld. Eén werk mocht daarin niet ontbreken: Life Inside Storage (1998) van Mathilde ter Heijne. Speciaal voor BINNENSTEBUITEN werd deze installatie op verzoek van het Bonnefanten gerestaureerd door Stichting Restauratie Atelier Limburg.

Restoring Mathilde ter Heijne: Life Inside Storage
Mathilde ter Heijne, Life Inside Storage 1998. Photo Peter Cox, Collection Bonnefanten

In de jaren 90 fietste Ter Heijne door Berlijn om kartonnen dozen te verzamelen bij verschillende supermarkten. Ze stapelde ze op tot een installatie en toverde enkele dozen om tot kijkdozen. De opschriften op de pakketjes verraden de uiteenlopende herkomst van de producten die erin verpakt waren. Het zijn verpakkingen van onder andere kokosmelk, noedels, pasta, bapaomeel en printerinkt. De kijkdozen bevatten collages uit tijdschriften en kranten. Ze tonen onder meer vluchtelingen of mensen in een oorlogssituatie. De kunstenaar wil zo de impact van wereldwijde consumptie op lokale gemeenschappen aankaarten. In tegenstelling tot goederen, die gemakkelijk de wereld rondreizen, kunnen mensen zich niet altijd vrij over grenzen heen bewegen.

Restoring Mathilde ter Heijne: Life Inside Storage
Mathilde ter Heijne, Life inside storage (detail), 1998, mixed technique, various dimensions, Collection Bonnefanten

Life Inside Storage kwam het Bonnefanten binnen via de collectie van Jo en Marlies Eyck. Een groot deel van deze privécollectie werd in 2012 aangekocht met steun van de Provincie Limburg. De installatie van Ter Heijne was voor het laatst op zaal te zien bij een collectieopstelling in 2012-2013. Ruim tien jaar later bleek dat het werk gerestaureerd moest worden, om het weer veilig te kunnen tonen. Aan de restauratie ging een interview met de kunstenaar vooraf. Hierin werd het concept van het werk besproken, en de mogelijkheden om de installatie te herstellen. De dozen werden verstevigd en afgestoft, de lenzen in de kijkdozen werden opnieuw vastgezet. Bovenal werden de gloeilampen - die veel te warm werden voor de dozen - vervangen door ledverlichting. De installatie is nu klaar voor de toekomst.

Header: Mathilde ter Heijne, Life inside storage, 1988, gemengde techniek, diverse afmetingen, Collectie Bonnefanten. Verworven in 2012, met steun van de Provincie Limburg, uit de collectie Eyck, inv. nr. 1005631. Fotograaf: Ivory van Appeven en Mathilde ter Heijne.