Donderdag 12 november, 19:30 - Graag nodigt de Van Eyck uit om het gesprek via Zoom (ww: 777) te volgen.

In de vijfde en laatste Openbare Les: Kunst & Geneeskunde vormt de psychiatrie het startpunt. De psychiatrie kan gezien worden als een unieke tak binnen de geneeskunde. Psychische problemen lijken minder tastbaar dan andere medische klachten. Is men echt ziek? En is het mogelijk helemaal beter te worden? Een existentieel proces dat gepaard gaat met existentiële vragen. Psychiatrie moet zich verhouden tot abstracte vraagstukken en vereist een integrale kijk die niet vanzelfsprekend is binnen de objectieve wetenschappen. Wat betekent dit voor het medische veld? En wat gebeurt er als we de kunsten hierbij betrekken? Kunnen kunst en verbeelding een bijdrage leveren aan de discipline?

In deze Openbare Les gaat kunstenaarsduo Domenico Mangano & Marieke van Rooy in gesprek met psychiater en kunstverzamelaar Albert Groot. Domenico Mangano & Marieke van Rooy voerde een project uit rond drie psychiatrische instellingen. Het resultaat was de filmtrilogie ’The Dilution Project’. Eén van de films uit deze trilogie, When the Whistle Glares, staat centraal in deze Openbare Les. Wat was het uitgangspunt van deze film? En hoe hebben de kunstenaars de interactie met deze medische wereld ervaren? Door een gesprek te organiseren tussen de psychiater en het kunstenaarsduo, onderzoeken we gezamenlijk welk perspectief de kunsten kunnen geven op de complexiteit van de psychiatrie.

De film When the Whistle Glares is online beschikbaar van 11 tot en met 13 november via Vimeo.

De voertaal van deze Openbare Les is Nederlands.
Het gesprek wordt gemodereerd door kunstenaar en Jan van Eyck alumna Rosanne van Wijk.

Het werk van Domenico Mangano & Marieke van Rooy is momenteel te zien in het Bonnefanten als onderdeel van de tentoonstelling Voice Over.

Openbare Les Van Eyck #5