• Museum Tinguely AHOY! (Volgeboekt)
  • 2021-08-02T00:00:00+02:00
  • 2021-08-03T23:59:59+02:00
  • Op 2 en 3 augustus stopt de MS Evolutie in Maastricht! Museum Tinguely AHOY! is gewijd aan het naar de mensen brengen van de kunst van Jean Tinguely (1925-1991), een van de grootste en meest innovatieve Zwitserse kunstenaars van de twintigste eeuw, in een speciaal omgebouwde schuit.
Op 2 en 3 augustus kun je de MS Evolutie bezoeken aan de oever van de Maas, in Maastricht. Entree is gratis, maar je hebt wel een ticket nodig. Deze boek je via de onderstaande knop.

TICKETS

Museum Tinguely gaat op een bijzondere reis

Museum Tinguely viert deze zomer zijn 25-jarig jubileum door het anker te wegen en een heel bijzondere reis te maken. Museum Tinguely AHOY! is gewijd aan het naar de mensen brengen van de kunst van Jean Tinguely (1925-1991), een van de grootste en meest innovatieve Zwitserse kunstenaars van de twintigste eeuw, in een speciaal omgebouwde schuit. De reishaltes zijn plaatsen die relevant zijn voor Tinguely's artistieke carrière, van Parijs tot Antwerpen, Maastricht en Amsterdam, en van daaruit stroomopwaarts door de stedelijke centra van het Rijn-Ruhrgebied en terug naar Basel. De eerste stop voor het schip is Parijs, op 17 juli, gevolgd door elf weken lang tuffen door Frankrijk, België, Nederland en Duitsland voordat het op 24 september 2021 terugkeert naar Basel. Naast een tentoonstelling in de romp, zal het drijvende museum ook hebben een spectaculair fonteinbeeld op het dek. Het reisschema voorziet in twaalf haltes, bij elk waarvan er een tweedaags programma van evenementen wordt georganiseerd in samenwerking met lokale partnerinstellingen en dat niet alleen de tentoonstelling aan boord omvat, maar ook verschillende educatieve activiteiten en optredens van hedendaagse kunstenaars. Alleen al de route getuigt van hoe internationaal georiënteerd de kunstenaar was, ook halverwege de jaren vijftig, en getuigt van de nauwe banden die Museum Tinguely nog steeds onderhoudt met andere instellingen in andere landen. De reizende locatie voor Museum Tinguely AHOY! is de MS Evolutie, een 40 meter lang schip dat speciaal voor de gelegenheid is omgebouwd.

25 jaar bewegende kunst

Al vijfentwintig jaar nodigt Museum Tinguely mensen uit om met alle zintuigen kunst en cultuur te ontdekken, zich te laten verrassen en verheugen op vele experimentele projecten en samenwerkingen en te genieten van een uniek mooie locatie aan de oevers van de Rijn. Het verwelkomt zowel families als kunstkenners en biedt ruimte voor zowel stille contemplatie als de hands-on, interactieve ervaring van kunst.

Het museum heeft sinds de opening in 1996 meer dan 110 tentoonstellingen gehost. Hoewel veel van deze tentoonstellingen over Jean Tinguely en zijn kring gingen, zijn andere maatschappelijk relevante thema's en hedendaagse kunst net zo belangrijk geweest, altijd ingebed in de permanente retrospectieve van Tinguely zelf, die met zijn kinetische kunstwerken tot de grootste artistieke pioniers van de periode na 1950 behoort. Ons evenementenprogramma, variërend van klassieke concerten tot DJ-sets, familiezondagen tot barrièrevrije rondleidingen, workshops voor scholen en jongvolwassenen tot borrels met senioren, verbreedt ons spectrum verder, zowel qua inhoud als het diverse publiek dat we kunnen verwelkomen op onze instelling.

LEARN MORE

AHOY Logo