• GEANNULEERD: Mooier wordt het niet
  • 2021-01-03T01:30:00+01:00
  • 2021-01-03T23:59:59+01:00
  • Let op: Naar aanleiding van de recente landelijke berichtgeving en uitgevaardigde richtlijnen met betrekking tot het coronavirus is deze lezing helaas geannuleerd.
Steeds vaker passen we ons lichaam aan. Met behulp van implantaten, operaties, injectables, make-up en kleding kunnen we in extreme mate bepalen hoe we eruitzien. Het is daarom niet meer nodig om er oud of gewoontjes uit te zien.

Let op: Naar aanleiding van de recente landelijke berichtgeving en uitgevaardigde richtlijnen met betrekking tot het coronavirus is deze lezing helaas geannuleerd.

L.A. Raeven

Liesbeth en Angelique Raeven

prof. dr. Jenny Slatman

professor of Medical Humanities in the department of Culture Studies, Tilburg School of Humanities & Digital Sciences, Tilburg University

prof. dr. Aagje Swinnen

professor of International Humanism and the Art of Living aan de Universiteit voor Humanistiek en universitair docent Literatuur en kunst bij UM

In hun werk kaart kunstenaarsduo L.A. Raeven de beeldvorming van het lichaam in de media aan en breken het hokjes denken af rondom schoonheid en vrouwzijn. In de tentoonstelling Beating around the bush #6: Scenes from the Anthropocene zijn twee werken van de tweelingzussen opgenomen: Annelies, een robot die sprekend op de kunstenaars lijkt en Vastum. Vastum (latijn: afval) toont een meisje met Progeria, wiens bestaan wel erg lijkt op dat van een laboratoriumrat. Progeria is een zeldzame ziekte waarbij het lichaam snel verouderd. Vreemd genoeg wordt er door de medische wetenschap geen onderzoek gedaan naar het genezen van deze ziekte –daarvoor is de patiëntengroep te klein- maar wel naar het verouderingsproces van het lichaam. Want, ouder, dat worden we allemaal. Tegelijkertijd is er maatschappelijke druk om maar zo jong en mooi mogelijk te blijven.

In dit gesprek met L.A. Raeven, prof. dr. Jenny Slatman (professor of Medical Humanities) en prof. dr. Aagje Swinnen (professor of International Humanism and the Art of Living) onderzoeken we de implicaties van de maatschappelijke druk om jong te blijven. Hoe kunnen we nadenken over ons ouder wordende lichaam? Waarom is jong blijven zo aantrekkelijk?

Let op: Naar aanleiding van de recente landelijke berichtgeving en uitgevaardigde richtlijnen met betrekking tot het coronavirus is deze lezing helaas geannuleerd.