In het kader van de tentoonstelling 'What Freedom Is To Me' van Isaac Julien vertoont Lumière een reeks films en documentaires die context bieden bij het werk van de wereldwijd gevierde Britse kunstenaar. 

In deze reeks zitten drie van Juliens belangrijkste werken: 'Looking For Langston', ook te zien de tentoonstelling 'What Freedom Is To Me', 'Young Soul Rebels', een vroege film waarin Julien de interactie tussen Britse culturele jeugdbewegingen uit de late jaren zeventig portretteert én 'Baadassss Cinema'. Die laatste documentaire gaat over Blaxploitation, grofweg het eerste filmgenre waarin zwarte acteurs hoofdrollen speelden. Samen met deze documentaire wordt de Blaxploitation-klassieker 'Shaft' getoond.

Isaac Julien in context

De reeks opent met de biografische documentaire 'The Stuart Hall Project', over de denker en schrijver Stuart Hall, wiens werk zeer van invloed was op het oeuvre van Isaac. Ze werkten ook geregeld samen. Tenslotte wordt aan de vooravond van de finissage van de tentoonstelling (medio augustus) de klassieker 'Paris Is Burning' vertoond. 'Paris Is Burning' is een invloedrijk tijdsbeeld van de ballroom culture en Afro-Amerikaanse en latino queer gemeenschap in het New York van de jaren tachtig. Samen met het werk van Isaac belichaamt de documentaire een lichting films die een nieuwe, levendige zwarte queer esthetiek toonden – en dat op het hoogtepunt van de aidsepidemie.

Programma Lumière

Dinsdag 14 mei 2024, 19:30
The Stuart Hall Project + introductie door Eliza Steinbock
In samenwerking met Studium Generale Maastricht

Donderdag 21 Juni 2024, 19:30
Double Bill: BaadAsssss Cinema + Shaft

Dinsdag, 2 juli 2024, 19:30
Looking for Langston + panel discussie
In samenwerking met QueerCon

Dinsdag 20 juli 2024, 21:00
Young Soul Rebels

Vrijdag 16 augustus 2024, 21:15
Lumière Open Air Film Festival: Paris Is Burning

Alle films zijn Engels gesproken en niet ondertiteld.

Korting

Bezoekers van Bonnefanten krijgen op vertoon van de flyer inclusief museumsticker korting op één filmvoorstelling naar keuze.


Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Lumière.

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden