Wetenschap heeft voor een onttovering van de wereld gezorgd, zo schrijft Max Weber, vooral omdat wetenschappers niet langer van een doelgerichtheid durven uit te gaan. Freud doet dat wel, met zijn stelling dat wij beheerst worden door twee basisdriften. Eros wil verschillende dingen samenbrengen tot steeds grotere gehelen, Thanatos wil alles opsplitsen. De twee houden elkaar in evenwicht. In zijn lezing stelt Paul Verhaeghe de vraag wat de wetenschap na Freud ons daarover te vertellen heeft.

Eros en Thanathos spelen ook een grote rol in het werk van de Vlaamse beeldend kunstenaar Berlinde De Bruyckere. Na zijn lezing gaat Verhaeghe met De Bruyckere in gesprek over haar werk en de plaats die de angst voor de dood (Thanatos) en de wil tot leven (Eros) daarin innemen.

Deelname

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar om de lezing live bij te wonen. Wel kunt u zich inschrijven voor de reservelijst. Indien er plaatsen vrijkomen, ontvangt u bericht. De lezing is tevens online te volgen via livestream.

De tentoonstelling Engelenkeel van Berlinde De Bruyckere is t/m 3 oktober te zien in het Bonnefanten. 

LINK NAAR LIVESTREAM

Georganiseerd in samenwerking met Studium Generale Maastricht.

Foto: Mirjam Devriendt