Naar aanleiding van de nieuwe collectie opstelling Zilver met Schwung, houdt Nahnya barones van Voorst tot Voorst op zondag 19 december een presentatie over tafelgebruiken van vroeger en nu. Nahnya van Voorst tot Voorst is expert op het gebied van representatie, omgangsvormen en tafelmanieren. Haar bijdrage is licht èn zinnig, spreekt iedereen aan en is direct toepasbaar.

Vanaf 11:30 uur vindt er elk half uur voorafgaand aan de lezing een bijzondere rondleiding plaats bij de zilvercollectie.

Datum

19 december 2021

Tijd

13:30 - 15:00

Entree

Op vertoon van een geldig museumticket kun je deelnemen aan de lezing. Bij deelname is een coronatoegangsbewijs en controlecheck via app, papieren versie of vaccinatiebewijs met legitimatiebewijs van toepassing. Reserveren voor het live bijwonen van de lezing is niet nodig.

Maastrichts Zilver

Maastricht neemt in de zilversmeedkunst een bijzondere positie in. Vanaf de vroege veertiende eeuw werken er zilversmeden in Maastricht. Veel van wat zij maakten is door oorlogshandelingen verloren gegaan. Vanaf de achttiende eeuw blijft er meer bewaard. Het Maastrichtse zilver kent twee stromingen: strak vormgegeven ontwerpen die Hollandse afgevaardigden bestellen en de uitbundige zuidelijke objecten met ‘schwung’ waar de gegoede burgerij vooral van houdt. Alles naar de nieuwste trends en mode.

IMG_2361.jpg