Tijdens de Bonnefanten Free Fridays (#BFF) beleef je gratis een verrassend programma in het museum. Voor, door en met jou.

PRAKTISCHE INFO

Bonnefanten Free Friday: 7 juni

Datum: vrijdag, 7 juni 2024
Tijd: 20:00 – 23:00 uur
Entree: gratis

Het is weer tijd voor een bruisende Bonnefanten Free Friday. Ditmaal in het teken van de rijke cultuur van de Roma, Sinti én Poolse gemeenschap!

Laat je meeslepen door de vertellende voorstelling ‘Een rugzak vol wantrouwen’. Een boeiend samenspel van muziek en mondelinge geschiedenis, gecreëerd door Carla Hardy in samenwerking met Lalla Weiss, Cillia Mies en het koninklijk Roma Heina Mirando Trio. Een unieke ervaring die plaatsvindt tussen de prachtige wandkleden van Małgorzata Mirga-Tas.

Historicus Jac Lemmens neemt je mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de Sinti. Van de komst naar West-Europa zes eeuwen geleden tot hun rol in het middeleeuwse tijdperk en hun migratie naar Limburg. Muzikant en componist Roger Moreno zorgt voor de muzikale omlijsting.

Daarnaast kun je deelnemen aan diverse workshops, genieten van traditionele Sinti hapjes, en bij helder weer onder leiding van Sterrenwacht Limburg sterrenbeelden ontdekken vanaf onze iconische toren.

Natuurlijk is er de hele avond door volop muziek!

Tijdens Bonnefanten Free Fridays zijn alle huidige tentoonstellingen gratis te bekijken.

Voor in de agenda

  • Vrijdag, 20 september 2024, 20:00 – 23:00u
  • Vrijdag, 18 oktober 2024, 20:00 – 23:00u
  • Vrijdag, 29 november 2024, 17:00 – 21:00u

Wat zijn Bonnefanten Free Fridays?

Een gratis avond in het museum. Voor, door & met jou.

Musea zijn de schatkamers van de samenleving waarin verleden en heden samenkomen. Ze zijn het geheugen van stad, streek en land en bieden nieuwe vensters op de wereld of vergroten de bestaande vensters. Juist in deze tijd, waarin alles draait om zelf ervaren en beleven, zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn plekken voor bezinning, verwondering, verbazing en ontroering, allemaal emoties die musea een intrinsieke waarde geven. Vanzelfsprekend moet dit voor iedereen bereikbaar zijn.

Tijdens Bonnefanten Free Fridays (#BFF), openen we de deuren voor een gratis avond in het museum. Elke editie nodigen we een verrassende vereniging, club, stichting of sub-cultuur uit, om samen een uniek programma te organiseren. Als uitgangspunt voor het programma nemen we de collecties oude en hedendaagse kunst of de tijdelijke tentoonstellingen die op dat moment in het museum te zien zijn. De programmering bestaat uit verschillende activiteiten, die de bezoeker uitdagen van toeschouwer te veranderen naar deelnemer of zelfs co-creator.

Mede mogelijk gemaakt door: VriendenLoterijProvincie Limburg, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Gemist:

Bonnefanten Free Friday: 8 maart

Wat is vrijheid voor jou? Daar komen wij op vrijdag 8 maart achter tijdens een gloednieuwe editie Bonnefanten Free Fridays.

Ter gelegenheid van de nieuwe tentoonstelling ‘Isaac Julien: What Freedom Is To Me’ vindt er een sprankelend programma plaats gevuld met performances, muziekoptredens, lezingen en diverse workshops.

Dit keer wordt Bonnefanten Free Friday mogelijk gemaakt in samenwerking met VISTA College, Amnesty International en COC Limburg.

BFF: vrijdag, 13 oktober, 2023 -
Kids editie

Had de slang vroeger pootjes? Wat doen die vliegen in een stilleven? Welk hongerig beest heeft dat beeld opgegeten? Op deze avond vertellen wetenschappers over verschillende kunstwerken. Zo kom je alles te weten over kweekvlees, hongerige houtwormen en kapotte schilderijen. Ook kun je op verschillende plekken in het museum een workshop volgen en heerlijk dansen in de silent disco. En als je er dan toch bent: in de transformator word je getransformeerd naar een geweldige versie van jezelf.

BFF: vrijdag, 15 september, 2023 -
Silver Stars


Maastrichts zilver uit de 17e-19e eeuw heeft iets heel bijzonders: ‘schwung’. Veel ontwerpen hebben van de zilversmeden een zwierige draai meegekregen. De pronkstukken lijken te dansen!

Deze avond schitteren de ontwerpen uit de opstelling ‘Zilver met Schwung’ extra, in een glansrijk programma. Zo zijn er o.a. mini-lezingen van Pieternel Coenen (conservator Sint Servaasbasiliek Maastricht), Ingeborg Kroon (metaal restaurator) en Janjaap Luijt (onderzoek Maastrichts zilver).

En Art Talks begeleid door Paul van den Biesen (Hoofd Verzamelaars & Musea TEFAF), met gastsprekers Daan Brouwer (eigentijdse kunstenaar en zilversmid); Cathelijne Blok (kunsthistoricus en oprichter The TittyMag); Hugo Roosjen (Senior Transaction Manager bij CBRE Investment Management en jonge zilver verzamelaar).Samen beantwoorden ze de prangende vraag: wat maakt zilver sexy?

Doe mee aan een workshop etiquette of maak je eigen metalen sleutelhanger. Laat gratis je zilveren objecten taxeren door gecertificeerde taxateurs, en ga op speedtour langs de zilveren en gouden kunstschatten in het museum. En geniet van de muziek van symfonieorkest Avanti, verspreid over diverse plekken in het museum.

Schwung verzekerd!

BFF: Vrijdag, 23 Juni, 2023

Vrijdag 23 juni is het weer tijd voor Bonnefanten Free Fridays.
Verwacht een gratis avond in het museum vol leuke activiteiten. 

Centraal staat verbinding en ontmoeting met verschillende culturen. Daarvoor is het programma ingericht met diverse interactieve workshops, optredens en andere activiteiten.

Maak kennis met de Arabische taal, leer verschillende dansstijlen; zoals de Palestijnse Dabke of de Salsa en geniet van optredens van Reinel Bakole en Veronique Efomi.

Als spoken word artiest vertelt Efomi waargebeurde verhalen in de vorm van poëzie met onverwachte wendingen en dubbele lagen. Bakole staat bekend als rijzende ster in de Neo Soul scene, waarin ze als zangeres, danseres en composer een unieke performance neerzet.

Voor de mensen met trek is er een foodmarket op het voorplein georganiseerd door leden van o.a. Stichting Grenzeloos. Leer meer over hun verhalen onder het genot van diverse hapjes uit verschillende landen.

BFF vrijdag, 10 maart, 2023 -
TEFAF Welcome Party

Datum: vrijdag, 10 maart
Tijd: 20:00 – 23:00 uur
Entree: gratis

Elke Bonnefanten Free Friday verrassen we bezoekers met een gratis avond in het museum. Deze keer werken we nauw samen met de Oud-Limburgse Schuttersfederatie ter gelegenheid van de Vaandeldrager on Tour. Net als het museum, is ook de museumshop en Ipanema geopend.

Ter ere van TEFAF Maastricht wordt het een extra feestelijke avond met veel aandacht voor kunst, Limburgse schutters en vaandeldragers, en muziek. Zoals een interview met kunstenaar Berlinde De Bruyckere, kunstgesprekken met experts, workshops, een swingend optreden door Jazzsounds. En partyliefhebbers kunnen in de toren dansen!

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden