Bonnefanten Free Friday: 1 december


Datum
: vrijdag, 1 december
Tijd: 20:00 – 23:00 uur
Entree: gratis
 
Zet het in de agenda! Bonnefanten en Quiet community Maastricht bundelen op 1 december hun krachten voor de laatste Bonnefanten Free Friday van dit jaar. 

Op deze avond wordt de feestelijke maand ingeluid met diverse familieactiviteiten voor jong en oud. Zo bekijk je als eerste de intergenerationele tentoonstelling Shinkichi Tajiri: The Restless Wanderer, samengesteld door kleinkinderen Tanéa en Shakuru Tajiri.

Tijdens de Bonnefanten Free Friday beleef je de tentoonstelling op verschillende manieren: luister naar een audiotour vol bijzondere anekdotes, ingesproken door de kleinkinderen. Of ontspan bij de audiovisuele installatie van Shakuru Tajiri, waarbij je je waant in de artistieke vrijhaven Kasteel Scheres, de plek waar Shinkichi samen met Ferdi zijn thuis vond. 

Ook is er een workshop ‘Life scroll’ waarin je aan de slag gaat met je eigen familiestamboom. Als kers op de taart geven Tanéa en Shakuru tijdens een live interview meer inzicht in het leven van hun (kunstenaars)opa. 

Partner van deze avond is Quiet community Maastricht. De leden van de stichting werkten met veel toewijding aan een ‘Quiet Quilt Christmas Tree’. Het gesamtkunstwerk in de vorm van een kunstzinnige kerstboom is bedekt met unieke lappen stof en voor het eerst te zien tijdens de Bonnefanten Free Friday. 

Zoals iedere editie staan de jongerenafdeling YOUNG OFFICE en de museumgidsen van het Bonnefanten klaar om je te begeleiden tijdens een workshop of nemen je mee op een speedtour door het museum. 

En het SRAL-team werkt live aan het St. Servaas-beeld in het restauratieatelier van het museum. 

De avond wordt muzikaal opgeluisterd door een speciaal tango-orkest.  Ook de glijbanen staan er nog! Dat verplaatst nóg makkelijker door het museum. 

Tot dan!

Tijdens Bonnefanten Free Fridays zijn alle huidige tentoonstellingen gratis te bekijken.

Wat zijn Bonnefanten Free Fridays?

MicrosoftTeams-image (1).pngMicrosoftTeams-image (4).png

Een gratis avond in het museum. Voor, door & met jou.

Musea zijn de schatkamers van de samenleving waarin verleden en heden samenkomen. Ze zijn het geheugen van stad, streek en land en bieden nieuwe vensters op de wereld of vergroten de bestaande vensters. Juist in deze tijd, waarin alles draait om zelf ervaren en beleven, zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn plekken voor bezinning, verwondering, verbazing en ontroering, allemaal emoties die musea een intrinsieke waarde geven. Vanzelfsprekend moet dit voor iedereen bereikbaar zijn.

Tijdens Bonnefanten Free Fridays (#BFF), openen we de deuren voor een gratis avond in het museum. Elke editie nodigen we een verrassende vereniging, club, stichting of sub-cultuur uit, om samen een uniek programma te organiseren. Als uitgangspunt voor het programma nemen we de collecties oude en hedendaagse kunst of de tijdelijke tentoonstellingen die op dat moment in het museum te zien zijn. De programmering bestaat uit verschillende activiteiten, die de bezoeker uitdagen van toeschouwer te veranderen naar deelnemer of zelfs co-creator.

Mede mogelijk gemaakt door: VriendenLoterijProvincie Limburg, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Gemist:

BFF: vrijdag, 13 oktober, 2023 -
Kids editie

050 - BFM Opening+BFFKids IvA LR.jpg


Had de slang vroeger pootjes? Wat doen die vliegen in een stilleven? Welk hongerig beest heeft dat beeld opgegeten? Op deze avond vertellen wetenschappers over verschillende kunstwerken. Zo kom je alles te weten over kweekvlees, hongerige houtwormen en kapotte schilderijen. Ook kun je op verschillende plekken in het museum een workshop volgen en heerlijk dansen in de silent disco. En als je er dan toch bent: in de transformator word je getransformeerd naar een geweldige versie van jezelf.

BFF: vrijdag, 15 september, 2023 -
Silver Stars

Maastrichts zilver uit de 17e-19e eeuw heeft iets heel bijzonders: ‘schwung’. Veel ontwerpen hebben van de zilversmeden een zwierige draai meegekregen. De pronkstukken lijken te dansen!

Deze avond schitteren de ontwerpen uit de opstelling ‘Zilver met Schwung’ extra, in een glansrijk programma. Zo zijn er o.a. mini-lezingen van Pieternel Coenen (conservator Sint Servaasbasiliek Maastricht), Ingeborg Kroon (metaal restaurator) en Janjaap Luijt (onderzoek Maastrichts zilver).

En Art Talks begeleid door Paul van den Biesen (Hoofd Verzamelaars & Musea TEFAF), met gastsprekers Daan Brouwer (eigentijdse kunstenaar en zilversmid); Cathelijne Blok (kunsthistoricus en oprichter The TittyMag); Hugo Roosjen (Senior Transaction Manager bij CBRE Investment Management en jonge zilver verzamelaar).Samen beantwoorden ze de prangende vraag: wat maakt zilver sexy?

Doe mee aan een workshop etiquette of maak je eigen metalen sleutelhanger. Laat gratis je zilveren objecten taxeren door gecertificeerde taxateurs, en ga op speedtour langs de zilveren en gouden kunstschatten in het museum. En geniet van de muziek van symfonieorkest Avanti, verspreid over diverse plekken in het museum.

Schwung verzekerd!

BFF: Vrijdag, 23 Juni, 2023

Vrijdag 23 juni is het weer tijd voor Bonnefanten Free Fridays.
Verwacht een gratis avond in het museum vol leuke activiteiten. 

Centraal staat verbinding en ontmoeting met verschillende culturen. Daarvoor is het programma ingericht met diverse interactieve workshops, optredens en andere activiteiten.

Maak kennis met de Arabische taal, leer verschillende dansstijlen; zoals de Palestijnse Dabke of de Salsa en geniet van optredens van Reinel Bakole en Veronique Efomi.

Als spoken word artiest vertelt Efomi waargebeurde verhalen in de vorm van poëzie met onverwachte wendingen en dubbele lagen. Bakole staat bekend als rijzende ster in de Neo Soul scene, waarin ze als zangeres, danseres en composer een unieke performance neerzet.

Voor de mensen met trek is er een foodmarket op het voorplein georganiseerd door leden van o.a. Stichting Grenzeloos. Leer meer over hun verhalen onder het genot van diverse hapjes uit verschillende landen.

BFF vrijdag, 10 maart, 2023 -
TEFAF Welcome Party

Datum: vrijdag, 10 maart
Tijd: 20:00 – 23:00 uur
Entree: gratis

Elke Bonnefanten Free Friday verrassen we bezoekers met een gratis avond in het museum. Deze keer werken we nauw samen met de Oud-Limburgse Schuttersfederatie ter gelegenheid van de Vaandeldrager on Tour. Net als het museum, is ook de museumshop en Ipanema geopend.

Ter ere van TEFAF Maastricht wordt het een extra feestelijke avond met veel aandacht voor kunst, Limburgse schutters en vaandeldragers, en muziek. Zoals een interview met kunstenaar Berlinde De Bruyckere, kunstgesprekken met experts, workshops, een swingend optreden door Jazzsounds. En partyliefhebbers kunnen in de toren dansen!